Mobiler tæt ved kroppen kan overskride strålingsgrænse

Det Kanadiske TV program CBC The National har undersøgt om strålingsniveauerne overskrides når en godkendt mobiltelefon holdes ind til kroppen.

I TV programmet (som kan afspilles forneden) vises også hvordan 81% af de adspurgte kanadiere aldrig har set — eller har hørt om — advarslen om at holde mobilen på en vis afstand af hele kroppen.

Advarslen er svær at finde

Denne advarsel findes typisk i telefonens menu under "juridisk" fordi at Myndighederne kræver at mobiltelefon fabrikanterne placerer advarslen i telefonen. Men den er oftest svær at finde (klik her for mere info)

Mobiltelefoner testes ud fra en såkaldt SAR grænse. "SAR" er et mål for hvor meget af mobilens udstråling absorberes i kroppens forskellige væv.

Men mobilselskaberne tester mobiltelefonerne med en vis afstand til testobjektet. Denne afstand varierer mellem fabrikanter, men er typisk mellem 5 - 25 millimeter.

Mange personer holder mobiltelefonen direkte op til øret under samtale og ofte placeres mobilen i bukse- eller skjortelomme når ikke i brug. Men selv i lommen kan mobilen udstråle, når apps udveksler data over internet.

I TV programmet besøger journalisten et mobiltelefon test laboratorie og dokumenterer hvordan SAR grænsen nemt kan overskrides når mobiltelefonen placeres direkte op ad testobjektet under testen.

Sundhedsstyrelsen i Danmark har ikke kørt offentlige kampagner med denne advarsel, så Borgere skal selv grave fire niveauer ned i SST's hjemmeside for at finde de officielle anbefalinger!

Mobilindustrien sagsøger

Byen Berkeley i Kalifornien, USA, har pålagt mobiltelefon fabrikanterne at offentliggøre på salgssteder den samme advarsel som Myndighederne kræver placeret i telefonens menu. Det har fået mobilfabrikanterne til at sagsøge Berkeley i protest.

Se den 5 minutter lange introduktion til TV udsendelsen her:

Se hele TV udsendelsen her (22 min.):

 

 

Oprettet: 2017-03-24, h.e.

Opdateret: 2017-03-25, h.e.