Læserbrev om mobilmaster

Forneden bringes den uforkortede version af et læserbrev bragt i lokalavisen for Hornsherred 16.04.2016.

Læserbrevet forneden er et indlæg i en løbende debat om en planlagt mobilmast i Vellerup, nær Skibby. Først bragte lokalavisen en artikel om en husejer hvis ejendom ville blive direkte bestrålet af planlagte mobilmast og som udtrykte bekymring over helbredseffekter af strålingen. Husejeren rettede henvendelse til Rådet for Helbredssikker Telekommunikation for at få fakta om dokumenterede helbredseffekter. Derefter fulgte et ældre ægtepar op med et indlæg i lokalavisen om deres oplevelse af manglende mobildækning på deres adresse og ønske om ny mobilmast. Et medlem af Rådet valgte at bidrage til avisdebatten. Dette indlæg bringes her i sin fulde længde inkl. referencer.


Ny mobilmast i Vellerup Sommerby? Kend først fakta.

Det er naturligvis utrygt for parret Janholm at de har haft svært ved at kontakte ambulancetjenesten via mobiltelefon – som beskrevet i avisen 7.3 – men det er  sandsynligt at oplevelser af manglende dækning på stedet skyldes at mobiltelefoners indbyggede antenne er af dårlig kvalitet. Dette gør at opkaldet fejler selvom der er tilstrækkeligt mobilmaste-signal – hvis mobilen altså var produceret til at overholde teleindustriens egen tekniske standard. Mobilfabrikanter har åbenbart prioriteret ting som mobilens kamera, skærmstørrelse og ”apps” frem for signalkvalitet. Dette blev penslet ud i fagbladet Ingeniøren 3.1.2013 af førende antennespecialist, Prof. Gert Frølund Petersen fra Ålborg Universitet, der udtalte at populære mobiltelefoners antenner klarede sig elendigt i signaltest.

Nærmeste mobilmast er kun ca. 2½ km fra parrets adresse på Gøgevænget, over marker – dvs. ikke meget der forhindrer signalet. Visse bygningsmaterialer kan selvfølgelig påvirke modtageforhold indendørs. Det faktum at menneskehovedet absorberer en stor del af udstrålingen fra mobilen er også en faktor ved opkald. Børns hoveder kan absorbere det dobbelte ift. en voksen pga. større væskeindhold. Der er andre grunde til at holde mobiltelefoner o.lign. på afstand af hovedet og følsomme dele af kroppen, end bedre signalforhold. F.eks står der i iPhone's brugsvejledning at man altid skal holde en vis sikkerhedsafstand mellem hele kroppen og mobilen. Det gælder for alle mobiler pga. hvordan de testes, men ikke alle fabrikanter skriver det. Mere om det længere nede.

I skrivende stund har mobilselskabet ikke fremsendt de tekniske informationer om masten jeg har bedt om. Det forhindrer en signal-estimering udfra eksakte værdier, men selv et meget konservativt skøn giver – udfra signalkravene til mobiltelefoner – tilstrækkeligt mobilmaste-signal i Vellerup til taleopkald.

Og teleindustriens løsning på egne mobilers dårlige signalkvalitet? Flere mobilmaster!
Det giver kraftigere signal, det er klart. Mobiltelefoner skruer også ned for egen udstråling nær mobilmast, men forstå at mobilmaster udstråler døgnet rundt – også selvom ingen taler i mobiltelefon eller er på nettet. Det samme gør Wi-Fi routeren i hjemmet, men den kan man selv slukke. Videnskaben om strålingen viser samlet set at dens negative effekt på kroppen er kumulativ, så husk på at mobilens påvirkning er kortvarig mens mobilmastens påvirkning er konstant. Kroppen skal have mulighed for at restituere mellem belastninger, hvilket betyder at en langvarig, svagere bestråling kan ende med at blive værre end en kortvarig, intens bestråling.

Helbredsproblemer dokumenteret nær mobilmaster

Omkring 80% af befolkningsundersøgelser nær mobilmaster viser en højere forekomst af hovedsageligt neurologiske symptomer som: nedsat søvnkvalitet, depression, hukommelsesproblemer, svimmelhed, hovedpine m.fl. sammenlignet med mennesker bosat udenfor en mobilmasts umiddelbare dækningsområde. Mht. kræftrisiko, bekræfter tre uafhængige undersøgelser en flerdobling af kræftincidensen nær en mobilmast. Forskere konkluderede at kroppens nedsatte helingsevne ifm. DNA-skader (en kendt kræftrisiko) var sammenkoblet med påvirkningen fra mobilmasten. Det leder tankerne hen på føromtalte manglende restitueringstid når kroppen er bestrålet 24/7.

Veldokumenteret risiko af strålingen

Seneste videnskabelige gennemgang konkluderer at 93% af undersøgelserne dokumenterer stress på celleniveau som følge af trådløs stråling. Og husk gerne på at i naturvidenskaben taler man ikke om at noget er endegyldigt bevist, men at en effekt er sandsynliggjort i en given grad. Disse cellebiologiske skadevirkninger er nu sandsynliggjort i meget høj grad. Hvis en madvare, et kemikalie eller medikament var ligeså videnskabeligt dokumenteret ift. skadevirkninger, ville den blive forbudt. Men flere aktører forlanger beviser før handling. Det forsinker blot enhver form for forebyggelse. Imens rulles teknologien ukritisk ud.

Forældede grænseværdier

Sundhedsstyrelsen forholder sig til grænseværdier fra 1998. Disse hviler på en forældet opfattelse af at strålingen udelukkende skader via opvarmning af kropsvævet indenfor kun 6 minutter. Det var måske realistisk i 98' men ikke i relation til nutidens forbrug af mobil og Wi-Fi hvor selv børn bruger teknologien i timevis, især i skolen. Og sundhedsstyrelsens valgte grænseværdi har faktisk en undtagelselsesklausul ift. «sårbare» befolkningsgrupper som børn, syge og ældre. Derved beskyttes kun raske voksne fra at blive overophedet af strålingen – altså voksne med kropstørrelse som en amerikansk elitesoldat. Det lyder absurd, men det er altså kropsmodellen som trådløse teknologier sikkerhedstestes i forhold til. Cellebiologiske skadevirkninger tager grænseværdierne ikke hensyn til.

Sundhedsstyrelsen overhører internationale advarsler

I 2011 meldte Verdenssundhedsorgansationen WHO ud at al trådløs stråling er potentielt kræftfremkaldende. Siden 2011 er der kommet franske og svenske undersøgelser til, der bekræfter risikoen. Sidste år appellerede over 200 forskere til FN om at beskytte folkesundheden mod overbestråling (se: www.emfscientist.org). Ovenstående er blot et udpluk af tiltag. Trods alt dette har Sundhedsstyrelsen endnu ikke set det nødvendigt at advare offentligt. Myndighederne i lande som Frankrig, Belgien, Tyskland og Schweiz har advaret offentligt, men borgeren i Danmark skal selv finde informationen inde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor WHO endda er refereret forkert som om at deres udmelding kun gjaldt mobiltelefoner. Det er absurd.

Der er løsninger

På den lange bane er løsningen at forbrugere forlanger mindst mulig bestråling fra mobilteknologi – ligesom man har forlangt mindst mulig kemi i hverdagsprodukter – og visse mobilfabrikanter er begyndt at imødekomme dette. F.eks. SIEMENS med deres ECO-Dect teknologi. Mens vi venter på strålingsreducerende tiltag fra resten af industrien, så begræns mobilbrug til nødvendige samtaler, SMS frem for tale, tænd kun Wi-Fi'en når du bruger den og prioritér kablede forbindelser. Brug forsigtighedsprincippet.

Med venlig hilsen,
Henrik Eiriksson
It-specialist og medlem af Rådet for Helbredssikker Telekommunikation – et borgerinitiativ af bl.a. forskere, læger, biologer og teknikere.
www.helbredssikker-telekommunikation.dk

 

Referencer:

Prof. G. F. Petersen i Ingeniøren om mobiltelefoners antennekvalitet:
http://ing.dk/artikel/ny-undersogelse-antenner-i-smartphones-er-gaet-fra...

Dokumentation for at Sundhedsstyrelsens valgte grænseværdier – de såkaldte ”ICNIRP” grænser – undervurderer, specielt børns, absorbtion af mobilstråling:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21999884

Dokumentation for at 93% af tilgængelige undersøgelser viser celle-stress ifm. strålingen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151230

Dokumentation for helbredsrisici fra mobilmaster:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418

Basis for Sundhedsstyrelsens valgte grænseværdier for mobilstråling, inkl. undtagelsesklausul vedr. beskyttelse af fbørn, syge og ældre:
http://www.icnirp.org/cms/upload/publications/ICNIRPphilosophy.pdf
(se afsnit ”People being protected”).

WHO klassificererede i 2011 al trådløs stråling som potentielt kræftfremkaldende:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf
(note: de kalder det ”radiofrequency radiation”, som inkluderer stråling fra Wi-Fi, mobilmaster, mobiltelefoner, trådløse bordtelefoner, ”smart-meters” o.lign.)

Dokumentation for at kræftrisiko ved mobilstråling bør opklassificeres af WHO pga. ny evidens siden 2011:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25738972

200+ forskeres appel til FN om øjeblikkelig sænkning af grænseværdierne:
https://emfscientist.org

”Kortlægning af Bioreaktivitet ved Mikrobølger i non-termiske Intensiteter”
Bog af Kim Horsevad. ISBN: 788740912418

Andres landes advarsler og indgreb ift. trådløs teknologi:
http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/andre-landes-indgreb

Apple om iPhone 5 og sikkerhedsafstand til krop:
https://www.apple.com/legal/rfexposure/iphone5,1/da/

Sundhedsstyrelsens notat vedr. trådløs teknologi:
http://sundhedsstyrelsen.dk/da/straalebeskyttelse/~/media/B766570EEBB249...