TV2 trækker vildledende udtalelse fra Kræftens Bekæmpelse tilbage

Indsamlingen ”knæk cancer” har indbragt 145 mio. Kr. til Kræftens Bekæmpelse gennem TV2s velgørenhedsshow. Og Kræftens Bekæmpelse kvitterer ved at levere vildledende information om mobilstråling og kræftrisiko til TV2s hjemmeside.

TV2 bragte ifm. kampagnen en artikel med overskriften: ”Sandt eller falsk: Kan stramme BH’er, mobiltelefoner og stress give kræft?” med Kræftens Bekæmpelse som kilde og hvor afsnittet om mobiltelefoner var faktuelt forkert.

I afsnittet om mobiltelefoner stod der skrevet:

"Man har længe spekuleret i, om strålingen fra mobiltelefoner øger risikoen for kræft, men der findes på nuværende tidspunkt ingen undersøgelser, der viser, at det skulle være tilfældet."

Udtalelsen fra Kræftens Bekæmpelse er forkert fordi at der netop findes videnskabeligt robuste undersøgelser der forbinder brug af mobiltelefon med en øget risiko for at udvikle hjernekræft. Det er disse undersøgelser som WHOs kræftforskningsagentur, IARC, i 2011 baserede deres udmelding om at radiofrekvent stråling, herunder stråling fra alle trådløse teknologier, skal klassificeres som: 2B, dvs. potentielt kræftfremkaldende for mennesker.

Stråling fra mobiltelefoner er altså ikke frikendt for kræftrisiko, som Kræftens Bekæmpelse, af uvisse årsager, har informeret TV2.

Rådet for Helbredssikker Telekommunikation gjorde TV2s journalist opmærksom på det faktuelt forkerte i afsnittet om mobiltelefoner og TV2s redaktion reagerede prompte ved at rette overskriften, slette afsnittet om mobiltelefoner og gøre opmærksom på rettelsen nederst i artiklen.

Rådet for Helbredssikker Telekommunikation har efterfølgende kontaktet Kræftens Bekæmpelses kommunikationsafdeling, som afviser at ville offentligt dementere udtalelsen der blev bragt på TV2s hjemmeside.

Det er derfor til stor bekymring at læsere af den oprindelige version af TV2 artiklen, kan have fået forkert opfattelse af at brug af mobiltelefoner ikke er videnskabeligt forbundet med en øget risiko for hjernekræft.

Det bør bemærkes at definitionen af en storforbruger af mobiltelefoni i de undersøgelser som IARC vurderede – dvs. ca. 30 min. daglig mobilsamtale over en tiårig periode – svarer til et gennemsnitsforbrug i dag.

Kilder:
TV2 artiklen.

IARCs pressemeddelse.

Se også:
Tidligere leder i Kræftens Bekæmpelse i centrum for videnskabelig skandale i EU.