Unge Forskeres forsøg med Wi-Fi bestråling af karse vækker international opmærksomhed

Fem piger fra 9. klasse på Hjallerup skole i nordjylland har med et forsøg vist at stråling fra trådløse Wi-Fi routere skader væksten i karse. Det har vakt interesse blandt forskere internationalt.

Karse er normalt en plante der vokser uden problemer men det kan Wi-Fi tydeligvis sætte en stopper for.

Forskellen på den Wi-Fi bestålede karse og "kontrol" karsen, dvs. samme slags karse under samme forhold men uden Wi-Fi påvirkning, er så slående at det er svært at forestille sig at det kan være andet end Wi-Fi strålingen der er årsagen til de observerede skader på karsen.

De fem piger, Lea Nielsen, Sisse Coltau, Signe Nielsen, Mathilde Nielsen og Rikke Holm, der går i 9c på Hjallerup skole, sikrede sig en 5te plads i den landsdækkende konkurrence "Unge Forskere" med karse/Wi-Fi forsøget.

Rådet for Helbredssikker Telekommunikation har haft mulighed for at se på pigernes rapport som er imponerende, både i den måde som eleverne har sat sig ind eksisterende forskning vedr. trådløs stråling og den professionalisme som de har planlagt og udført deres eget forsøg.

Den "sunde" karse uden Wi-Fi bestråling vokser normalt

Den "sunde" karse uden Wi-Fi bestråling vokser normalt

Den Wi-Fi bestrålede karse er tydeligvis skadet i sin udvikling

Den Wi-Fi bestrålede karse er tydeligvis skadet i sin udvikling

International interesse

Anerkendte forskere fra Karolinska Instituttet i Sverige, Imperial College i England og Alpen an der Rijn i Holland har vist stor interesse for pigernes elegante forsøg.

Professor Olle Johansson fra Karolinska i Stockholm udtaler til DR.dk:

"Pigerne har indenfor rammerne af deres viden og kunnen gennemført og udarbejdet et meget elegant stykke arbejde. Det væld af detaljer og nøjagtighed er eksemplarisk, valget af den rigtige karse er meget intelligent, og jeg kunne blive ved, siger han."

Prof. Johansson vil nu gentage forsøget i samarbejde med en forskningskollega i Belgien.

En engelsk oversættelse af projektet er på vej til Prof. Andrew Goldsworthy, æreslektor i biologi fra Imperial College i London. Goldsworthy har specialiseret sig i effekterne af elektromagnetisk stråling på planter og publiceret i videnskabelige journaler som Nature og New Scientist.

På forsiden af DR.dk

Nyhedsdækningen af pigernes forsøg begyndte på Nordjyske.dk og har siden spredt sig hastigt.

Nyheden ramte i går forsiden på DR.dk, danmarks mest læste nyhedshjemmeside. I skrivende stund er nyheden stadig den mest læste og delte på DR. Læs artiklen på DR her.

Desuden var de unge forskere også på live TV i går på DR2 i programmet, med det rammende navn, "Dårligt nyt" med Anders Lund Madsen. Programmet kan ses på DRs hjemmeside her.

De Unge Forskere på direkte TV på DR2, 16 maj 2013

Screenshot fra DR2