DR frikender sig selv for dårlig mobiljournalistik

Rådet for Helbredssikker Telekommunikation (RHT) klagede den 11. 3. 2012 til seernes redaktør på DR Jacob Mollerup over en konkret nyhedsdækning fra DRs side:
På baggrund af en enkelt ny statistisk undersøgelse bragte DR en historie med overskriften ”Mobilen frikendt for at give svulster”.  (DR ændrede senere overskriften til: "Svulstrisiko ved mobiltelefoner er afkræftet").

Klagen fra RHT går på, at der ikke er videnskabeligt belæg for overskriften, samt at påstandene i nyhedsomtalen er meget tvivlsomme og ensidigt fremstillet på en måde, hvor befolkningen vildledes omkring kræftrisici ved brug af mobiltelefon.
I DRs nyhedsomtale er der ingen kildekritik eller høring af forskere, som ikke selv var medvirkende i den omtalte undersøgelse. Desuden ignorerer DR, at anerkendt forskning viser en forøget kræftrisiko blandt mobilbrugere samt at Verdenssundhedsorganisationen WHO i 2011 meldte ud, at der er en kræftrisiko forbundet med brug af mobiltelefoner. WHO har til dags dato ikke ændret på denne risikovurdering. RHT mener på denne baggrund, at DR ikke har overholdt god presseskik.

Den 18.6. 2012 har DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn svaret på klagen. DR afviser alle klagepunkterne. RHT står imidlertid fortsat ved sin kritik af DRs dækning af historien.

- I RHT håber vi, at sagen har skærpet opmærksomheden i DR og at DRs dækning af sundhedsrisici ved mobilstråling i fremtiden vil blive bedre og mere omfattende. Fx giver medierne i Norge og Canada en langt mere nuanceret information om sundhedsrisici ved brug af mobiltelefoner og radiofrekvent stråling i almindelighed, siger Thomas Grønborg, talsmand for Rådet for Helbredssikker Telekommunikation.

I materialerne herunder kan du danne din egen mening om sagens indhold.
DRs svar på klagen kan læses her: Svar fra DR.pdf
Det materiale, som RHT underbyggede klagen med, kan læses her.