EU på vej med udtalelse om elektromagnetisk overfølsomhed

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU), et organ under EU kommissionen, har taget initiativ til en udtalelse vedr. følsomhed overfor elektromagnetiske felter – også kendt som bl.a. electro-hypersensitivitet (EHS), el-overfølsomhed og mikrobølge-syge.

Mennesker kan udvikle følsomhed overfor elektromagnetiske felter fra trådløse kilder som mobiltelefoner, Wi-Fi (trådløst internet), mobilmaster, trådløse bordtelefoner, baby-alarmer o.lign. samt i visse tilfælde fra almindelige elektriske husholdningsapparater.

I udkastet til udtalelsen anerkender EØSU at EHS er et stigende problem i samfundet og anbefaler, at EU sætter ind for at stoppe stigningen i antallet af EHS ramte, samt hjælper de udsatte med at undgå eksponering således at de kan nyde lige adgang til faciliteter som f.eks hospitaler, biblioteker samt bus og tog hvor der ofte er installeret trådløse sendere.

Seneste udkast af udtalelsen kan downloades på dansk her.

Åben høring

I november 2014 inviterede EØSU til åben høring omkring electro-hypersensitivitet i Bruxelles.
En repræsentant fra Rådet for Helbredssikker Telekommunikation deltog i høringen sammen med internationale forskere, eksperter, interessegrupper og repræsentanter for EU kommissionen og parlamentet. Høringen afstedkom en god og respektfuld debat – pånær et enkelt tilfælde, hvor en repræsentant fra mobilindustrien groft tilsvinede den svenske professor Olle Johansson, som var inviteret til at holde et indlæg om EHS.
Hele arrangementet kan høres via Soundcloud.

EØSU's anbefalinger gavner EHS personers rettigheder

I afsnittet ”Konklusioner og anbefalinger” skriver EØSU indledende:

”Stadig flere mennesker rammes af syndromet elektromagnetisk overfølsomhed som følge af eksponeringen for de elektromagnetiske felter (EMF). Ud over problemer med helbredet, kan dette føre til begrænsninger i adgangen til mange offentlige og private faciliteter (biblioteker, hospitaler og offentlige transportmidler). Dette gælder især bygninger, hvor der er installeret elektronisk udstyr med trådløse funktioner.”

EØSU lægger op til at indføre bindende regler for at oplyse befolkningen om helbredsfaren samt reducere og kontrollere eksponeringen:

”I tråd med indholdet i nærværende udtalelse går EØSU ind for vedtagelsen af bindende beskyttelsesbestemmelser om begrænsning og afhjælpning af menneskers EMF-eksponering på områderne mærkning, forsikring, reklamer, sikkerhed på arbejdspladsen, produktregistrering, oplysning om risici og fysisk planlægning og miljøplanlægning.”

Processen for udtalelsen er:

  1. EØSU nedsatte en arbejdsgruppe som holdt åben høring om EHS. Gruppens ordfører forfattede derefter et udkast til en udtalelse.
  2. EØSU's faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet mødtes d. 7 december og stemte om de fremsatte ændringsforslag til udkastet. Endeligt udkast inkl. ændringer blev vedtaget ved afstemning.
  3. EØSU mødes 21-22 januar til plenarforsamling og stemmer om vedtagelse af udkastet.

Epidemisk stigning i antallet af EHS ramte

I 2006 publicerede forskere en undersøgelse (Oberfeld et al. 2006),  hvor de kortlagde stigningen i rapporterede EHS tilfælde i en række lande. Ud fra disse data projekterede forskerne stigningen ud i nær fremtid og konkluderede, at i 2017 vil halvdelen af befolkningen sandsynligvis være ramt af EHS i varierende grad. Flere forskere har bemærket, at stigningen i EHS tilfælde følger med udbredelsen af trådløse teknologier.

Trådløse helbredsskader er dyre for samfundet

Under høringen satte den engelske ekspert Dr. Isaac Jamieson tal på nogle af de udgifter som  helbredsproblemer, der videnskabeligt er kædet til stråling fra trådløs teknologi, koster samfundet.  F.eks koster hovedpine årligt de europæiske samfund 173 milliarder Euro (sygefravær, nedsat arbejdsevne, stress, medicinudgifter o.lign). Download Dr. Jamieson's præsentation her.

Industriens venner kæmper indædt mod forslaget

Enhvert forsøg på at reducere eksponering for elektromagnetisk stråling er blevet hårdt modarbejdet af den trådløse industri. Alt fra San Fransisco's forslag om advarselsmærkater på mobiltelefoner til Indiens ønske om at sænke grænseværdierne er blevet bekæmpet. Sådan har industrier igennem historien kæmpet for at beskytte egne interesser – uanset om at det var kendt, at deres produkter var skadelige. Man behøver blot at mindes tobaksindustriens kamp for at forhindre regulering af cigaretter. Tobaksindustrien gik så langt som til at infiltrere Verdenssundhedsorganisationen WHO for at forpurre deres anti-rygnings kampagner. Det var først, da Gro Harlem Brundtland – læge og tidligere norsk statsminister – tiltrådte som øverste chef for WHO, at der blev ryddet op og sat en stopper for tobaksindustriens skjulte indflydelse. Derfor kom det nok også som et chok for mobilindustrien, da samme Gro Harlem Brundtland, fra sin post i WHO, fortalte en journalist, at hun selv var blevet følsom overfor strålingen fra mobiltelefoner.

EØSU's udtalelse bliver nu også hårdt modarbejdet af industrivenlige elementer internt i EØSU. Rådet er kommet i besiddelse af kopi af en ”alternativ” udtalelse som EØSU medlemmet Sir Richard Adams (UK) har fremsat i sidste øjeblik. Adams' version af udtalelsen går stik imod budskaberne i den oprindelige udtalelse og fremfører alle industriens kendte argumenter mod at regulere strålingen og mod, at EHS bør sættes i forbindelse med elektromagnetiske felter. Denne opførsel fra Adams er alarmerende idet den oprindelige udtalelse allerede har været gennem den demokratiske proces i EØSU.

Fælles front mod industripåvirkningen

Som protest over Richard Adams udemokratiske modspil har flere grupper der arbejder for EHS ramtes vilkår skrevet til EØSU. Et åbent brev fra engelske Radiation Research Trust kan læses her.

Den internationale forskergruppe, BioInitiative Group, som står bag den skelsættende BioInitiative Report om elektromagnetiske felters helbredsvirkninger har også sendt et brev til EØSU som kan downloades her.
 

Opdatering 2015.01.19: Datoer for EØSU plenarforsamling korrigeret.