Mobil/kræft undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses kræves trukket tilbage pga. dårlig videnskabelig kvalitet

Kræftens Bekæmpelses undersøgelse om mobiltelefoner og kræftrisiko, den såkaldte "Danish Cohort study", kræves trukket tilbage. Undersøgelsen fandt ingen sammenhæng mellem at have abonnement på mobiltelefon og øget risiko for kræft, men undersøgelsen er anklaget for at være fordrejende. Det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal (BMJ) publicerede undersøgelsen og redaktionen på BMJ er bedt forklare hvordan den blev sluppet igennem den kvalitetskontrol som alle undersøgelser skal igennem, den såkaldte "peer-review" proces, på trods af de mange tydelige problemer med undersøgelsens videnskabelige kvalitet - bl.a. at undersøgelsen sammenblander personer som har haft abonnement på mobiltelefon og folk uden, selvom de skulle være skarpt adskilt for at kunne sammenligne.

Da Kræftens Bekæmpelses undersøgelse blev publiceret kom der klager fra forskere fra flere lande der påpegede undersøgelsens mangler som umuliggør nogen meningsfuld konklusion og vigtigst af alt: at undersøgelsen ikke kan frikende mobiltelefoner for kræftrisiko, selv om både Kræftens Bekæmpelses hjemmeside og medierne påstod dette. Redaktionen på BMJ har endnu ikke reageret på kritikken og nu gentager den finske professor og forsker i mobilstråling, Dariusz Leszczynski, opråbet for at få trukket undersøgelsen tilbage.

Prof. Leszczynski har beskrevet problemerne med Kræftens Bekæmpelses undersøgelse i en artikel i det videnskabelige tidsskrift "The Scientist":
http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34518/title/Opinio...